Ateş Ölçer ve Termometreler
Bebek bakımı her aşamasında hassasiyet isteyen meşakkatli bir iştir. Doğru bir şekilde bebek bakımı yapabilmek için en ince ayrıntılardan bile haberdar olmak gerekir. Bebek bakımı beslenmesinden temizliğine, hastalığından sağlığına kadar özen ister. Her ne kadar okuyarak bilgi sahibi olunsa da en iyi öğrenme şekli tecrübedir. Ancak ilk defa anne baba olanlar bu tecrübeyi yeni edinmeye başladıkları için en ufak sıkıntılı bir durumda telaşlanıp panik olabilirler. Bebeğin ateşlenmesinde ebeveynlerin panik olmasına neden olabilir. Panik olmadan doğru müdahale edebilmek için ateş hakkında bilgi sahibi olmak iyi olacaktır. Bebeğin neden ateşlendiğini, ateş sırasında ne yapmak gerektiğini, ne zaman doktora başvurulması gerektiğini ve ateşi nasıl ölçmek gerektiğini öğrenmek ebeveynleri rahatlatacaktır. Bu yazımızda bebeklerde ateş ve kullanılabilecek ateş ölçerler hakkında bilgi vereceğiz.
Ateş vücut ısısının normalden fazla yükselme halidir. Aslında ateş vücudun savunma mekanizmasının iyi çalıştığının bir göstergesidir. Vücuda giren bakteri ve virüslere karşı vücudun savunmaya geçerek kendi kendini iyileştirmeye çalışmasıdır.
Yüksek Ateş Nedir ve Nasıl Anlaşılır?
Vücudun normal ısısı 36-38 derece arasındadır. 38 derecenin üstündeki ölçümler ateşin yükseldiğini gösterir. Vücut ısısı, bulunulan yere, ortama ve saate göre değişebilir. Örneğin sabah saatlerinde vücut ısısı düşükken akşam saatlerinde biraz daha yükselir. Çok sıcak bir ortamda da yükselebilir. Ateşin yükselmesi vücudun normalden fazla şekilde ısınmasıdır. Yetişkinleri bile yatağa düşüren yüksek ateş bebekleri çok daha fazla etkiler. Eliniz ile bebeğinize dokunduğunuzda sıcaklığı hissedersiniz. Ateşle birlikte halsizlik yorgunluk ve uyku hali de hastalığın belirtisidir. Mutlaka bir ateş ölçer ile ateşinin ölçülmesi gerekir. 38 derecenin üstündeki ölçümlerde ateşe müdahale etmek gerekir. 3 aylıktan küçük bebekler en fazla risk gurubunda olanlardır. Yüksek ateş durumunda doktor müdahalesi gerekebilir. 3 aydan büyük 2 yaştan küçükse 24 saat içinde ateşi düşmezse, 2 yaştan büyük çocuklarda 3 gün ateşi düşmezse doktora başvurmak gerekir.
Bebeklerde Ateş Sebebi Nelerdir?
Ateşin en sık belirtisi enfeksiyon dur. Üst solunum yolu enfeksiyonları alt solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, zatürre, bronşit gibi hastalıklardan kaynaklı ateş yükselmesi olacağı gibi diş çıkarma dönemlerinde veya bazı aşılardan sonra da ateşi yükselebilir.
Ateş yükseldiğinde aileler panikler ve ne yapacağını şaşırabilirler. Öncelikle sakin kalarak ateşi düşürmek için küçük önlemler almalısınız. Bebeğin kıyafetlerini inceltin veya çıkarın. Ortamın ısısını kontrol edin. Bebeğin sıvı alımına özen gösterin. Yüksek ateş sırasında sıvı alımının yetersizliği böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Ilık bir duş aldırabilirsiniz. Ancak soğuk su ile yıkamayın. En son çare yaşına ve kilosuna uygun bir ateş düşürücü doktora danışarak verebilirsiniz. Hemen ateş düşürücülere sarılmak bağışıklık sistemini zayıflatabilir.
Bebeklerde Ateş Nasıl Ölçülür?
Ateş ölçmek için mutlaka bir ateş ölçer kullanmanız gerekir. Elimizle ateş ölçmemiz mümkün değildir. Doğru ölçüm yapmak müdahale için önemlidir. Bebeklerin hareketli olması sebebiyle ateşlerinin ölçülmesi zor olabilir. Bu nedenle kolay pratik ölçüm yapan ateş ölçerler tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
Bebeklerde koltuk altı, kulak, alın ve makattan ölçüm yapılabilir. Cıvalı termometreler toksik etkisinden dolayı günümüzde fazla tercih edilmemektedir. Daha çok fiyatı uygun olan dijital ateş ölçerler kullanılmaktadır. Makattan ölçüm doğru sonuç verse de çocuklarda travmaya sebep olabileceği için çok tavsiye edilmez. Küçük bebeklerde en kolay yöntem alından ölçümdür. Son teknoloji temassız ateş ölçerler bebeğe dokunmadan uzaktan ateşi çok kısa bir süre içinde kolaylıkla ölçer. Hassas ölçüm yapabilirler. Ortam sıcaklığına hemen uyum sağlarlar. Vücut modu ve nesne modu sayesinde güvenilir sonuç elde edersiniz. Hararet ve yüksek ateşte alarm vererek sizi uyarır. Otomatik kapanması sayesinde pili hemen tükenmez. En önemlisi bebeğinizi rahatsız etmeden hızlıca ateşini ölçebilirsiniz. Koltuk altı veya kulaktan ölçüm yapabileceğiniz dijital ateş ölçerler de işinizi görür. Tek yapmanız gereken ateş ölçer'i sabitleyerek ölçüm yapana kadar beklemeniz. Uyarı sistemi sayesinde ölçüm tamamlandığında haberdar olup sonuca bakabilirsiniz.
Bebek bakımında mutlaka evinizde bulunması gereken olmazsa olmaz ürünlerden bir tanesi de bebek ateş ölçerleridir. Bütçenize uygun çeşit ve modeller seçkin markaların sunumu ile besikte.com da hizmetinizde.