Bebek Diş Macunu ve Fırçası
Diş sağlığı ve bakımı genel sağlık açısından oldukça büyük öneme sahiptir. Sağlıklı dişler, sağlıklı bir vücut demektir. İyi bir beslenme ile sağlıklı bir vücuda sahip olabilmemiz için sağlıklı ve sağlam dişlere ihtiyacımız vardır. Sağlıklı dişler bebeklik çağından itibaren yapılan düzgün bir bakımla sağlanabilir.
Bebek diş bakımı onun geleceği açısından önemlidir. İlk diş bakımı ilk dişleri çıktıktan hemen sonra başlar. Bebeklerin ilk dişleri genellikle 6-9 ay arasında çıkmaya başlar. Dişler çıkmaya başladıktan sonra aynı zamanda ek gıdaya geçilir. Anne sütü ile birlikte ek gıdalarla beslenmesi desteklenir. Bebek beslendikten sonra mutlaka diş temizliğinin yapılması gerekir. Ağız diş sağlığının temelleri bebeklik döneminde atılmaktadır. Süt dişleri dediğimiz bebeğin ilk dişleri daha sonra çıkacak olan kalıcı dişlere rehberlik yapacaktır. Bu yüzden bebeklik döneminde yapmış olduğumuz bebek diş temizliği ona yol gösterecektir ve alışkanlık kazanmasını sağlayacaktır.
Bebekler kendi ağız temizliğine yapamayacakları için ebeveynleri veya bakıcıları bebeklerin ağız temizliğini düzgün bir şekilde yapmaları gerekir. İlk bebeklik döneminde beslenmesinden sonra su içirilerek dişlerde kalan kalıntıların azaltılması sağlanabilir ya da gazlı bez veya pamuk yardımıyla dişleri silinebilir. Bebekler için özel olarak üretilen bebek diş fırçası kullanılarak ağız temizliği yapılabilir. Bebek diş fırçanın kıllarının yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz. Bebek diş fırçasını birkaç dakika ılık suyun içinde bekleterek yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Aynı zamanda bebeğin bakımını üstlenen ebeveynlerinde ağız sağlığına dikkat etmeleri gerekir. Çünkü ağızlarında çürük yapan bakteriler olabilir ve ebeveynlerden çocuğun bakımını yaparken bebeğe bulaşabilir. Bebeğin beslenmesi için kullanılan kaşıkların başkaları tarafından kullanılmamasına özen göstermelisiniz. Bebeğin yemeğini soğutmak için üfürmek de ağızdaki bakterilerin sıcak olan yemeye yapışmasına sebep olarak bebeğe bulaşmasına neden olur. Bebek bakımında ebeveynlerin dikkatli olması bebeğin sağlığının korunmasını kolaylaştırır.
Bebeklerin ağız ve diş sağlığına korumak için dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Bebeğin sağlıklı beslenmesi ağız bakımı için önemlidir. Şekerli ürünlerin bebeklere verilmemesi gerekir. Bebekler tadını bilmedikleri yiyecekleri istemezler. Bilinçli ebeveynler bebeklerine zararlı olabilecek gıdaları onlarla tanıştırmazlar. Şekerli yiyecekler bebeklerin dişlerine yapışarak çürüklere neden olabilir.
Emzik ve biberon kullanımı çoğu anne için kurtarıcıdır. Ancak bir noktadan sonra bebeğin ağız ve diş yapısını bozabilir. Bu yüzden 1 yaşından sonra emzik ve biberon kullanımına mümkün olduğunca aza indirip hatta hiç kullanmamak en iyisidir. Biberon kullanımından sonra mutlaka bebeğin ağız ve diş bakımının yapılması gerekir. Gece uyumadan önce bebeğin beslenmesi sağlanarak dişlerinin temizlenmesi sonraki hayatında sağlıklı bir diş yapısına kavuşmasında etkilidir.
Bebeğinizin yaşına ve ağız yapısına uygun bebek fırça ve macunlarını tercih etmelisiniz. Bebek fırçaları bebeğin ağız yapısına uygun olmalı ve kılları yumuşak olmalı.
Bebeğe veya çocuğa diş fırçalama alışkanlığını kazandırabilmek için alışverişinize onu da dahil etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Bebeğin sevdiği karakterli bir fırça almak onun diş fırçalama konusunda isteğini artıracaktır. Kendi beğendiği ürünü aldığında daha kolay dişlerini fırçalayacaktır.
Uzmanlar 3 yaşına kadar diş macunu kullanımına çok tavsiye etmiyorlar. İçerisinde florür olan diş macunlarını, bebeklerin yutma riski olduğu için zararlı olabilir. İçinde florür olmayan diş macunlarını kullanabilirsiniz. 3 yaşından sonra kullandığınız diş macunlarını yutmaması için çocuğunuzu uyarmalısınız.
Uygun fırçalama yöntemini bebeğinize model olarak öğretmelisiniz. Sizin düzenli olarak dişlerinizi fırçaladığını gören bebekleriniz, sizi örnek alarak yolunuzdan geleceklerdir. Bebek veya çocuğunuza diş fırçalamayı öğretirken ilk zamanlarda birlikte ailece fırçalayabilirsiniz. Böylece çocuklar için de eğlenceli bir aktivite olacaktır.
Sağlıklı bir diş fırçalama süresi 2 dakikadır. Çocuğunuz bu süreyi ayarlayamayabilir. Ona birkaç pratik yöntemle yardımcı olabilirsiniz. Küçük bir kum saati alarak diş fırçaladığı zamanda kullanabilirsiniz ya da müzikli diş fırçaları çocukların çok daha fazla ilgisini çeker. Müzik bitene kadar dişlerini fırçalaması gerektiğini öğretebilirsiniz.
6 aylıktan sonra çocuk diş doktoruna en az yılda bir defa götürmeniz faydalı olacaktır.
Bebek diş fırça ve macunu alırken nelere dikkat edilmelidir?
Bebeğinizin ağız ve damak yapısına uygun bir fırça seçmelisiniz. Yetişkinler için üretilen diş fırçaları bebekler için uygun değildir.
Fırçada kullanılan plastiğin sağlığa zararlı kimyasal maddeler içermemesi önemlidir.
Bebek ve çocukların diş etleri hassas olduğu için fırçanın kıllarının yumuşak olması gerekir.
3 yaşına kadar sadece su ve fırça ile temizlik yeterli olabilir. Ancak 3 yaşından sonra mutlaka bebek diş macunu kullanılması gerekir. Florürsüz diş macunlarının yutulmasında herhangi bir zarar yoktur. Ancak yetişkinler için üretilen diş macunları florür içerdiği için yutulduğunda bebeğe zarar verebilir.
Bebek diş macununun tat ve kokusunun güzel olması onları diş fırçalama konusunda istekli hale getirecektir. Acı tadı olan bebek diş macunu kullanmak istemeyeceklerdir.
Işıklı ve sesli bebek diş fırçaları bebeklerin hoşuna gider ve daha istekli bir şekilde dişlerini fırçalarlar.
Bebeğinizin ağız ve diş bakımını ilk dişi çıktığı andan itibaren yapabileceğiniz bebeklerinize özel formüle edilmiş bebek diş macunu ve bebek diş fırçalarını uygun fiyat ve kampanyalarla besikte.com adresinden temin edebilirsiniz.