Bebek Kundağı
Kundak, bebeği doğumdan sonraki ilk aylarda, üşümesini, gövdesinin ve kemiklerinin düz gelişmesini sağlamak amacıyla sıkıca sarmalamaya yarayan geniş beze verilen isimdir. Yeni doğan bebeği kundaklama çok eski zamanlardan bu tarafa yapılan bir işlemdir. Yeni doğan bebeklerde moro refleksi denilen ani sıçrama hareketleri uykusundan uyandırır ve huzursuzlanmasına sebep olur. Bebekler uyurken eli kolu açıkta kalırsa hareket ederek sık sık uyanırlar. Sizin tek dinleneceğiniz zaman dilimi olan bebeğin uyuduğu süre kısalırsa yeteri kadar dinlenemezsiniz. Bebek kundakları yeni doğan bebeklerin uykuya rahat geçmesini sağlar ve uykularından sıçrama sebepleri yüzünden uyanmalarını engeller.
Eski zamanlarda yeni doğan bebeklerin kıyafetleri kundakları idi. Birde çok sıkı bir şekilde sarılırlardı. Buda bebeklerde kalça çıkıklığı gibi bazı sorunları beraberinde getiriyordu. Doktorlar bebekleri çok sıkı bir şekilde sarmayı doğru bulmuyorlar. Ancak doğru bir şekilde bebek kundağı ile bebeği sarmanın faydaları olduğunda bilinen bir gerçektir. Bebek kundaklandığında uykuya geçişi kolaylaşır. Kaliteli bir uyku uyuyan bebeğin algıları daha açık olur. Daha zinde ve neşeli şekilde öğrenmeye başlar. İyi bir uyku uyuyan bebek gün içinde huzurlu olur ve iyi beslenir. İyi beslendiği için fiziksel gelişimi zamanında gerçekleşir. Bebekler anne karnındayken kendilerini daha güvende hissederler. Dünyaya gelen bebek kendini boşlukta kalmış gibi hissedebilir. Bebek kundağı, bebeğe anne karnındaymış gibi bir his vererek güven duygusunu güçlendirir. Ayrıca huzursuz, gazlı ve uyku problemi olan bebeklerde kundak yapmanın oldukça işe yaradığı da tespit edilmiştir.
Bebekler ne zaman kundak yapılmalı?
Yeni doğan bebekler 3-4 aylık olana kadar kundak yapılabilir. Bebeği kundak yaparken ilk aylarda dikkatli olmak gerekir. Yeteri kadar sıkılaştırmazsanız kundağı, bebek ellerini hareket ettirirken kundak örtüsü yüzüne gelir. Yeni doğan bebekler yüzüne gelen örtüyü çekemezler ve nefessiz kalabilirler. O yüzden bebeğinizi gün içinde kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
İlk 2 ay hareketsiz oldukları için kundak yaptığınızda fazla sorun yaşamazsınız. Sonraki aylarda iyice hareketlenmeye başlayan bebek kundaktan kurtulmaya çalışacaktır. 6 aydan sonra kundak yapmanızı istemeyecektir. O süreye de bebeğinizin gece uykuları düzene girmiş olacaktır. Sıkı bir kundak yapmaya ihtiyacınız olmayacaktır.
Bebeği uyurken kundak yapıp uyanıkken serbest hareket etmesine izin vermelisiniz. Tüm gün bebeği kundak yaparak bırakmayın. Uyanıkken kollarını ve bacaklarını rahat bir şekilde hareket ettirerek yeni şeyler keşfetmesi için zaman tanımalısınız.
Bebeği kundakladığınız da mutlaka sırt üstü uyumasını sağlayın. Uyurken yüz üstü dönerse geri dönemeyerek nefessiz kalabilir. Bu açıdan dikkatli olmalısınız.
Yaz aylarının sıcak günlerinde bebeğinizin terletmemesi için ince ve yumuşak kumaşlardan bebek kundaklarını tercih etmelisiniz. Müslin kundaklar yaz için oldukça kullanışlı kumaşlardır.
Kış aylarının soğuk günlerinde pamuklu ve kalın kumaşlar bebeğinizi sıcacık tutarak üşümesini engeller. Bebek kundaklarını %100 pamuk ve doğal kumaşlar bebeğinizi sıcak tutarken cildinin de nefes almasını sağlayarak terlemesinin önüne geçer.
Bebeğinizi çok sıkı şekilde kundak yapmayın ancak ellerini kollarını ve bacaklarını da dışarı çıkarmayacak şekilde sarmanız gerekir. Bebeğinizi doğru şekilde kundaklayarak sağlığına katkıda bulunun.
Bebek kundağı nasıl yapılmalı?
Bebeğinizi kundak yapmak için hazır kundaklar kullanabileceğiniz gibi yeni nesil bebek kundaklarına da tercih edebilirsiniz. Yeni nesil bebek kundakları daha pratik bir şekilde cırt cırtları sayesinde bebeğinizi kundak yapmanıza olanak sağlar.
Bebeği kundaklamak için önce kundak bezinin üst ucunu üçgen şeklinde içe doğru katlayın. Bebeğinizin boynu kundak bezinin ucuna gelecek ve başı açıkta kalacak şekilde bebeğinizi kundağın üzerine yerleştirin. Bir kolu gövdesine yapışık şekilde bezle sarılı tutarak kundak bezinin bir ucunu gövdesini sarıp, sırt altına sıkıştırarak kundak bezinin altındaki ucunu da bebeğinizin bacak arasından geçirip bu kıvrımın altına sıkıştırıp. Son olarak bebeğin diğer kolunu açıkta kalan uç kısımlara sarıp gövdesine çaprazlayarak yine sırt altına sıkıştırın. Bebeğiniz güzel bir şekilde kundaklandı. Artık uyumaya hazır.
Bebek kundak çeşitleri
Önden fermuarlı kundaklar pratik şekilde bebeği sararak kundağı açılmasını ve istenmeyen kazaların olmasının önüne geçer.
Yanlardan cırtcırtlı kundaklar bebeğinizi kundak yaptıktan sonra cırtcırtlar kundak bezinin açılmasını engeller.
Müslin kundak bezleri çok amaçlı olarak kullanabileceğiniz örtülerdir. İlk aylar bebeğinizi kundak yapmak için kullanıp sonradan bebeğinizin altını değiştirirken, uyuduğunda üstünü örtmek için vs. bir çok farklı amaç için tercih edebilirsiniz.
Banyo kundakları bebeğinizi banyo yaptırdıktan sonra pratik bir şekilde sarabilmeniz için başlıklı şekilde tasarlanmış havlu kumaştan kundaklardir.
Bebeğinize bebek kundağı alırken %100 pamuk, doğal, terletmeyen kumaşlar tercih etmelisiniz. Doğru bir şekilde bebeğinizi kundakladığınız da bebeğiniz huzurlu bir uyku çekerek gün içinde mutlu olur.
Bebek kundakları ile bebeğiniz mışıl mışıl uyusun. Sizde bu güzel anın tadını çıkarın.