Bebek Tuvalet EğitimiBebeğiniz yavaş yavaş büyümeye başladı. Her hareketi size mutlu etmeye yetti. Önce bulunduğu yerde dönmeye başladı. Taytay dikelerek sizi heyecanlandırdı. İlk emeklemesi unutulmaz anılarınızdan oldu sonra ayağa dikilerek yürümeyi öğrendi. ilk adımları ile birlikte bebeğinizin büyümeye başladığını anladınız. Sıra tuvalet eğitimine geldi. Bebeklerde çok dikkatli bir şekilde verilmesi gereken eğitimlerden bir tanesi de tuvalet eğitimidir. Uzman psikologlar tuvalet eğitimi konusunda ebeveynlerin dikkatli olmalarını söylerler. Tuvalet eğitiminin çocuğun ilerleyen dönemlerdeki psikolojik davranışlarını oldukça fazla etkilediği tespit edilmiştir. Peki tuvalet eğitimine ne zaman başlanmalı, tuvalet eğitimi verirken nelere dikkat edilmeli, tuvalet alışkanlığı nasıl kazandırılmalı gibi birçok soru kafanızda belirmiş olabilir. Bu sorulara sizin için cevaplar oluşturmaya çalıştık.
Bebeklerde Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?
Her bebeğin gelişimi farklıdır. Biri 5 aylık diş çıkarırken diğeri 9 aylıktan çıkarabilir. Biri 9 aylık yürümeye başlarken diğeri 16 aylık yürüyebilir. O yüzden her bebeği kendi gelişim süreci içerisinde değerlendirmek gerekir. Tuvalet eğitimi verirken de bebeğin hazır bulunuşluk düzeyi çok önemlidir. Bebek tuvalet eğitimine hazır değilken başlandığında hem siz gereksiz yorgunluk ve stres yaşarsınız hem de bebeğiniz de bazı psikolojik problemler ortaya çıkabilir.
Bebeklerde tuvalet eğitimi bebeğin gelişim düzeyine göre 12-36 ay aralığında verilmeye başlanabilir. Ancak bir çok tecrübe sahibi anne 2.5-3 yaş aralığında bebeklerin çok daha çabuk tuvalet eğitimini kabullendiklerini söylüyor. Bebeğinizin hazır olduğunu anladığınız zaman tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.
Peki Bebeğinizin Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Nasıl Anlayacaksınız?
Bebeklerin kasları tam gelişmemiş olduğu için tuvaletleri geldiğinde tutamazlar. Hem gece hem gündüz bezlerine yapmaya devam ederler. Kasları gelişip çiş ve kakalarını Tutabilecek seviyeye geldiğinde tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Bunun için en az bezinin 4 saat kuru kalması ve sabah uyandığında bezinin kuru olması size fikir verebilir.
Bezine tuvaletini yaptığında rahatsız oluyorsa, pantolonunu ve bezini çıkarmaya uğraşıyorsa, siz tuvalete gittiğinizde merak ediyorsa, çiş ve kaka ayrımını yapacak düzeye geldiyse tuvalet eğitimini vermeye başlayabilirsiniz.
Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?
Yukarıda söylediğimiz gibi her bebeğin gelişimi farklı olduğu gibi öğrenme düzeyleri de farklıdır. Bu süreçte sabırlı ve kararlı olmak çok önemlidir. Kimi çocuklar 3 günde öğrenirken kimi çocuklarda 3 hafta hatta daha uzun sürede öğrenirler. Ama netice itibari ile öğrenirler. Stres ve panik olmaya gerek yok. Tam anlamıyla tuvalet eğitimi 3-6 ay arası tamamlanır. Bu süreçte çocuğunuz altına kaçırabilir, gece yatağını ıslatabilir, çamaşırına damlayabilir, oyuna dalarak size söylemeyebilir. Bunlar normaldir. Kızıp bağırmadan çocuğu utandırmadan anlayışla sorunu çözmeniz gerekir.
Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?
• Tuvalet eğitimi ile ilgili bebeğin ilgisini çekecek resimli kitaplar okuyarak onu hazırlayabilirsiniz.
• Kullanacağı malzemeleri tanıtıp birlikte seçebilirsiniz. Külot, lazımlık, sifon, klozet, çiş, kaka gibi terimleri öğretebilirsiniz.
• Tuvalet eğitimiyle ilgili müzikler dinletilerek tuvalet esnasında birlikte söyleyerek eğlenceli bir aktivite haline dönüştürebilirsiniz.
• Tuvalete ve lazımlığa oturmaya korkuyorsa acele etmeyin. Öncelikle kıyafetleri ile oturtarak alıştırabilirsiniz. Daha sonra kıyafetini çıkarmasını öğretirsiniz.
• Müzikli ve renkli figürlerle süslenmiş lazımlıklar da bebeklerin ilgisini çeker ve gün içinde sık sık oturmak isterler. Çişini ve kakasını lazımlığa yapan bebek kendini iyi hisseder.
• Bazı bebekler kakasını yaparken korkarlar. Vücutlarından bir parçanın koptuğunu düşünebilirler. Böyle bir durumda yanında olarak elini tutup destek olabilirsiniz.
• Bebeğin bezini çıkardıktan sonra tekrar takmayın. Geceleri altına bir koruyucu serebilirsiniz. Bebeğin bezini takıp çıkarmanız kafasını karıştırır ve süreyi uzatır. Sizde yorulursunuz.
• Bebek alıştırma külotları bu sürede işinizi kolaylaştırır. Klozete koyacağınız klozet aparatları da bebeğin heveslenerek klozete oturmasını kolaylaştırır.
• Tuvalet eğitimi sırasında çok sabırlı olmaya çalışmalısınız. Sabrınızın son haddine geldiğinizde derin derin nefesler alın ve bir süre sonra bu sıkıntının geçeceğini kendinize hatırlatın ve rahatlayın.
Bebeğinizin tuvalet eğitimini kolaylaştıracak ürünleri sitemizden temin edebilirsiniz. Takipte kalarak kampanyalardan haberdar olabilirsiniz.