Diş fırçaları
Ağız bakımında olmazsa olmaz ürünlerden bir tanesi de diş fırçalarıdır. Her evde ve herkesin kendine ait bir diş fırçası bulunur. Diş fırçası kişisel hijyen açısından tek bir kişi tarafından kullanılır. Aynı diş fırçasının başkaları tarafından kullanılması tavsiye edilmez. Bu makalemizde diş fırça modelleri, diş fırçasının özellikleri, dişlerin nasıl fırçalanması gerektiği ve diş fırçasını kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile konulara değinmek istiyoruz.
Diş fırça modelleri
Ağız ve diş sağlığını koruyabilmek için dişlerin temizliği ve bakımı oldukça önemlidir. Diş temizliği içinse ağız ve diş yapısına uygun bir diş fırçası gerekir. Piyasada bir çok diş fırçası modeli bulmanız mümkün. Diş fırçaları genellikle boyut, şekil, kılların dizilimi ve sertlik derecesine göre birbirinden ayrılır ve kategorize edilir. Biz genel hatları ile diş fırça modellerine bir göz atalım.
Manuel diş fırçaları, piyasada diş fırçaları arasında en fazla pazar payına sahip ürünlerdir. Doğal kıllı ve plastik kıllı fırçalar olarak ikiye ayrılır. Doğal kıllı fırçalar çoğunlukla domuz kılından yapıldığı için ülkemizde pek tercih edilmiyor. Plastik kıllı fırçalar daha esnek ve elastikiyet yapısının fazla olması, kırılmaya karşı dayanıklı, daha uzun süre kullanım vadetmesi sebebiyle daha çok tercih edilir. Manuel fırçalar kıl yapısı olarak da 3 e ayrılır. Yumuşak kıllı, orta sert ve sert kıllı fırçalar. Diş ve diş eti hassasiyeti olan kişilerde yumuşak kıllı fırçalar tavsiye edilir. Yumuşak kıllı fırçalar daha esnektir. Diş ve diş eti bileşimini daha iyi temizler. Diş arası bölgelere daha iyi ulaşır. Genellikle diş eti problemleri olmayan kişilerde orta sertlikte diş fırçaları önerilir. Sert kıllı fırçalar diş ve diş etlerine zarar verebilir. Bu yüzden doktor tavsiyesi ile kullanımı önerilir. Manuel diş fırçalarının başlıkları da birbirinden farklıdır. Kimi büyük başlıklı kimi küçük başlıklıdır. Ağız yapınıza uygun, rahat kullanabileceğiniz başlık büyüklüğünü tercih edebilirsiniz. Diş fırçalarının bir farkıda fırça başlığında kılların azlığı ve çokluğudur. Çok kıllı diş fırçaları temizliği daha güzel yapar.
Elektrikli diş fırçaları, son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan ürünler arasındadır. Şarjlı ve pilli modelleri ile piyasa sürülmüştür. Elektrikli diş fırçalarının fırça başı yuvarlaktır ve hareketidir. Fırça hareketleri ileri geri, dairesel, eliptik şeklinde olabilir. Otomatik diş fırçaları ekstra enerji harcamadan dişlerinizi temizliğini sağlamanız yardımcı olur. Burada önemli olan diş fırçasını doğru bir şekilde yerleştirerek en üst düzeyde verim alabilmektir. Hassas diş yapısına sahip kişilere, çocuklara, el koordinasyonunu sağlayamayan bireylere tavsiye edilebilir. Düzenli ve doğru bir kullanımda plak oluşumu, diş çürükleri önlenebilir.
Çocuk diş fırçaları, ağız bakımı çocukluk döneminden itibaren kazanılması gereken bir alışkanlıktır. Çocukların dişlerini rahat bir şekilde fırçalayabilmeleri için onların ağız ve diş yapısına uygun diş fırçaları üretilir. Çocuk diş fırçaları eğlenceli tasarımları ile çocukların gözdesi oluyor ve çocuklar diş fırçalama etkinliğini zevkle yaparak öğreniyorlar.
Dil yüzey temizleyicisine sahip diş fırçaları, dil yüzeyi ve yanak içleri de bakteri oluşumları için müsait bölgelerdir. Sağlıklı bir ağız bakımı yapabilmek için bu bölgelerinde düzgün bir şekilde temizlenmesi gerekir. Dil yüzey temizleyicisine sahip diş fırçaları tam bir ağız bakımı sağlayabilmek için alternatif ürünlerdir.
Ara yüz diş fırçaları, diş fırçası diş aralarına ulaşamaz. Diş arası bölgelerin temizlenerek plak oluşumlarını engelleyebilmek için ara yüz fırçalar kullanılmalıdır.
Diş fırçası hangi özelliklere sahip olmalıdır?
• Diş fırçası ağız bakımı için en önemli üründür. Diş fırçası dişlerin hepsine ve bütün yüzeylere ulaşarak temizleyebilir olmalıdır.
• Diş fırçasının başlığı ve sapının size kullanım kolaylığı sağlaması önemlidir.
• Diş fırçasının meyeryal homojenliği, elastikiyet yapısının olması, kırılmaya karşı dayanıklı olması gerekir.
• Diş fırçalarının çok kıllı olması temizliğin daha iyi yapılmasını sağlayacaktır.
• Diş fırçasının kıllarının uçlarını yuvarlatılarak kesilmiş olması diş etleri de daha az hasara sebep olacaktır.
• Fırça sapı kişinin tercihine kalmış bir konudur. Rahat kullanılabilecek, ele oturan, tutuşu kolay olan bir fırça sapı tercih edebilirsiniz.
Doğru diş fırçalama nasıl olmalıdır?
Doğru diş fırçalama en az iki dakika yani tam 120 saniye sürse de çoğu yetişkin dişlerini bu kadar süre fırçalamaz. En az iki dakika fırçaladığınızdan emin olmanız için zaman tutabilirsiniz. Dişlerinizi doğru bir şekilde fırçalamak için kısa ve nazik hareketlerle fırçalayın, diş eti çizgisine özel önem gösterin ve dişlerin arka kısımlarına, bilhassa dolgu, kuron ve diğer restorasyonların çevresindeki alanlara ulaşmaya dikkat edin. Doğru fırçalama için aşağıdaki maddeleri sırayla uygulayabilirsiniz.
Önce üst dişlerinizin daha sonra da alt dişlerinizin dış yüzeylerini fırçalayın. Önce üst dişlerinizin daha sonra da alt dişlerinizin iç yüzeylerini bütün dişlerinizin çiğneme yüzeylerini yani üst yüzeylerini temizleyin. Daha ferah bir nefes için dilinizi de fırçalamayı unutmayın.
Diş fırçalarken nelere dikkat edilmelidir?
Diş fırçalarken fırça fazla bastırılmamalı.
Sağlıklı diş etlerinde sert fırça, kanayan diş etlerinde ise yumuşak fırça kullanılmalı.
Fırçalama sırasında kan dolaşımına yardımcı olması için diş etine de masaj yapılmalı.
Diş macunu çok kullanılmamalı. Fazla macun kullanımı diş etlerini eritiyor.
Sitemizde bulunan diş fırçası çeşitlerini inceleyerek ağız yapımıza uygun diş fırçasını seçerek kullanmaya başlayabilirsiniz.