Kulak Temizliği ve Bakımı
Kulak bizim en önemli organlarımızdan bir tanesidir ve düzenli olarak bakım ve temizliğinin yapılması gerekir. Kulaklarda biriken kirlerin zamanla temizlenmesi gerekir. Peki kulak kiri nedir ve nasıl oluşur? Dilerseniz öncelikle bu sorunun cevabını verelim.
Buşon adı verilen kulak kiri aslında kir değildir. Vücudun doğal salgısıdır. Bu salgı kulak zarını dış etmenlerden gelebilecek toz, bakteri ve mikroplara karşı korumak için salgılanır ve faydalıdır. Salgının işi bittikten sonra fazlası kulak yolu ile kulak kepçesine atılır ve temizlenmesi gerekir. Bu salgının yanlış şekilde temizlenmesi bazı sıkıntılara ve enfeksiyonlara sebep olur. Bu yüzden doğru temizleme yöntemi öğrenilmelidir. Buşonun oluşma sebepleri:
Tozlu ve kirli ortamlarda çalışmak ya da uzun süre bulunmak.
Denize girdikten ya da banyo yaptıktan sonra buşonun şişmesi.
Dış kulak yolunda var olan yapısal darlık nedeniyle buşonun kulak dışına atılamaması.
İşitme cihazı, kulaklık ve tıkaç gibi cihazların kullanılması.
Kulağın sürekli olarak yabancı cisimlerle temizlenmeye çalışılması.
Kulak bakımı ve temizliği yapılmadığına kulak kiri kulakta birikerek bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir,. Kulak ağrısı, kulak tıkanıklığı, kulakta uğultu, kuru öksürük, işitme kaybı gibi ciddi sıkıntılarla mücadele etmeniz gerekebilir.
Kulak 3 bölümden oluşur. Dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Kulaklar kurcalanmaması gereken doğal bir temizleme mekanizmasına sahiptir. Kulağın doğal salgısı olan kulak salgısı orta kulakta bulunur. Kulak salgısının görevi;
Dış kulaktan içeri giren mikropları ve kiri tutmak,
Enfeksiyonları önlemek,
Kulağa su kaçmasını engellemek
Kulak salgısının görevi bittikten sonra fazla sıvı dış kulağa atılır ve dış kulaktaki kirin temizlenmesi gerekir. Kulak bakımında en önemli şey kulağın kuru tutulmasıdır. Kulaklar yıkandıktan veya duştan sonra kurulanması gerekir. Kulak temizliğinin en pratik yolu pamuklu kulak temizliyiciler ve kulak mumlarıdır. Kolayca kulağınızı temizleyebilirsiniz. Ancak kulak hassas bir organ olduğu için kulak çöpü veya kulak mumu kullanırken bazı dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Öncelikle kulağa yabancı ve sivri cisimler sokmak tehlikelidir. Kulak çöpü ile kulağınızı temizlerken kulak çöpünü kulağınızın ilerisine ittirmemelisiniz. Dış kulağı temizlemek ve kulak kenarlarının bakımını yapmak için ideal bir araçtır. Kulak kiri orta kulağa doğru itildiğinde kulak enfeksiyonlarına sebep olabilir.
Kulak mumu nedir ve nasıl uygulanır?
Aspiratör sistemi, rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisiyle bilinen noninvazif metodlar modern ve alternatif tıpta binlerce yıldır kullanılan bir yöntemdir. Bu yönteme göre, kolay eriyen ince bir huni kulağa yaslanır ve huninin ucu yakılarak bir vakum etkisi oluşturulur. Ateşin içi boş boruyu vakumlaması, kulak içinde birikmiş tüm buşonu çekip alır.
Yüzyıllardır bilinen bu sistemin geçmişi Eski Mısır, Roma, Yunan dönemlerine kadar dayanmaktadır. Eski Yunan medeniyetinde başlangıçta sadece kulak temizliği için kullanılan mumlar sonraları doğal ve manevi şifa yönetimine dönmüştür.
Uzak doğu Asya’dan Sibirya Stepleri’ne kadar yaygın olarak bilinmesi ve kullanılmasına rağmen bu metodu günümüze taşıyan Kuzey Amerika yerlileri olmuştur. Bu geleneksel uygulama Kızılderili kabileleri ve Sibirya’da canlı tutularak günümüze kadar ulaşmıştır. Kızılderililer tarafından geleneksel manevi arınma törenlerinde kullanılmıştır. Kulak mumları geleneksel Şaman şifacıları tarafından manevi ve fiziksel tedavi olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Günümüzde halen kırsal kesimlerde huni şekilde bir bal mumundan bir boru, gazete veya yağı kağıt vasıtasıyla yakarak kulak temizlemek çok yaygın olarak bilene eski ve doğal metottur. Popülaritesini halen devam ettiren kulak mumları yaygın olarak Avrupa, Amerika ve Asya’da hastanelerde kulak burun boğaz rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Kul-Tem Kulak Temizleme Mumları ise geçmişi antik çağlara kadar uzanan bu yöntemin kolaylaştırılmış halidir. Selülozdan imal edilen Kul-Tem mumlarda yanma kolaylığı için parafin kullanılır. Mum kulağa yaslanıp yakıldığında 8 dakika boyunca yanarak hem kulaktaki kan akışını hızlandırır, hem de kulak içinde birikmiş buşonu vakumlayarak dışarı çeker
Kulak temizliği periyodik olarak yapılması gereken bir işlem değildir. Buşon, herkeste aynı sürede oluşmaz. Kul-Tem mumlarla temizliğin ideali ayda 2 kez olsa da, bazı kimselerde daha çabuk veya daha yavaş buşon birikir. Birkaç kullanımdan sonra kulağınızda ne sürede buşon biriktiğini anlayabilir ve ona göre kullanabilirsiniz.
Kul-Tem Mumları, vücudun kendini iyileştirme sürecine yardımcı olur. Farklı nedenlere bağlı oluşan kulak enfeksiyonlarında, soğuk algınlığı, hafif sinüzit ve uçak ile sık seyahat, dalış sporlarının maruz kaldıkları kulak basıncıyla ilgili denge problemlerindeki etmenleri ortadan kaldırmayı sağlar.
Eğer sorunlarınız daha uzun süreli ise, lütfen doktoruna danışmayı ihmal etmeyiniz.
Kul-Tem Kullanma Kılavuzu
KUL-TEM kulak mumları, her kutuda 1 çift (2 adet) olup, %100 doğal maddelerden üretilmiştir. Selülozdan imal edilen mumlarda yanma rahatlığı sağlamak için parafin kullanılır. Üzerindeki delik sayesinde aspiratör şeklinde çalışarak kulak içinde vakum oluşturur.
Çalışma mekanizması
Bir kutuda 2 adet mum vardır. Her kulak için 8 dakika boyunca yanan mumun yaydığı ısı kulak çevresine ve derinliklerine işleyerek kulak ve çevresindeki kan akışını hızlandırır. Kulak derinliklerinde yayılmış ve kurumuş kirler bu ısı sayesinde yumuşayarak yerlerinden ayrılırlar. Mum üzerindeki bacanın oluşturduğu vakum etkisi, tüm kirleri mumun içine toplar.
Kullanımdan sonra kulaktan çıkanlar, iki parçaya kesilen mumun içinde görülebilir. Kirin rengi ve yoğunluğu, olası kulak hastalıkları hakkında da size bilgi verecektir.
Temizlik amaçlı kullanıldığında 15 günde bir kez kullanmak ideal kulak temizliğini sağlayacaktır.
Tedavi amaçlı kullanıldığı zaman bir kür üç gündür. Birer gün arayla, günde bir kez kullanılır. Daha sık kullanmayınız.
KUL-TEM Kulak Mumları'nın herhangi bir yan etkisi yoktur.
Kulak mumunu kullanmak özel bir yetenek gerektirmez, herkes kullanabilir. Tek başına kullanmak zor olacağından kullanırken bir yakınınızdan destek isteyiniz.
Kullanım Şekli ve Malzemeler
İşlem sonrası külleri atmak ve bittiğinde mumu söndürmek için küçük bir kapta su hazırlayın. Mumu kesmek için de bir makas bulundurun.
İşlem uygulanacak kişi rahatça uzanarak başını yatay pozisyonda tutmalıdır.
Mumun ince ve kapalı olan ucunu uygulanacak kişinin kulağına, bastırmadan yerleştirin.
Mumun kalın ucunu yakın. Mum yaklaşık 8 – 10 dakika arasında yavaş ve hafif alevle yanar. İşlem sırasında mumu sabit tutun. Alevin dengeli yanmasını sağlamak için mumu olduğu yerde arada bir çevirin.
Mum, kırmızı güvenlik bandının olduğu yere kadar yandıktan sonra su dolu kapta söndürün.
Güvenlik bandının olduğu yerden mumu keserek içeriden çıkan kiri kontrol edebilirsiniz.
Kullanım Süresi
İşlem mutlaka iki kulakta birden uygulanmalıdır.
Tedavi amaçlı kullanıldığında bir kür üç gündür. Birer gün arayla, günde bir kez kullanılır. Lütfen daha sık kullanmayın.
Temizlik amaçlı kullanıldığında 15 günde bir kez kullanmak ideal kulak temizliğini sağlayacaktır.
Sağlık amacıyla kullanırken, eğer bir kür uyguladıktan sonra sorunlarınız azalmazsa doktorunuzla görüşün.
Güvenlik
Üç yaşından küçük çocuklarda, kulak zarı delik olanlarda, yapay kulak zarı kullananlarda, kulak iltihabı olanlarda, parafin, selüloz ve muma alerjisi olanlarda kullanmayın.
Çocukların erişemeyeceği yerde muhafaza edin.
Yalnızken ve tek başınıza kullanmayınız. Mutlaka bir arkadaşınızdan veya yakınınızdan yardım isteyin.