Bebekler hayatlarındaki birçok şeyi ailelerini taklit ederek öğrenirler. Bu yüzden bebeğinizle birlikte yemek yemeniz, aynı sofrada bulunmanız önem arz eder. Çocuk pedagogları yemek saatlerinde bebeğinizin karnı tok olsa bile bebeğinizi yanınıza oturtmanızı öneriyorlar. Bebeklerinizi kendi oturduğunuz sandalyenize oturtamazsınız. Küçük oldukları için düşme riskleri var. Kucağınıza alsanız siz rahat yemek yiyemezsiniz.
Mama sandalyeleri tam sizin ihtiyacınıza göre. Bebek arabası veya puset kadar gerekli bir araç gereç.
Mama sandalyesi bebeklerin altı aydan itibaren kullanabileceğiniz, oturup yemek yiyebileceği, üzerinde oyun oynayabileceği bir eşyadır. Bebekler 6 aydan itibaren çok hareketlenirler. Onlara yemek yedirebilmeniz için sabit tutmanız gerekir. Kucağınızdan inmek isterler. Emekleyerek evin her bir tarafında dolanırlar.
Mama sandalyesine oturan bebek emniyet kemeri ile sabitlenerek düşme riski ortadan kalkar
mama sandalyesinde yemeğini yiyen bebek oturarak yemek yemesi gerektiğini öğrenir. Siz yemek yerken
mama sandalyesi ile sizin hizanıza gelerek davranışlarınızı taklit eder, öğrenir ve sağlıklı bir yemek yeme alışkanlığı edinirler.
Mama sandalyeleri ile minik bebeklere yemek yedirmek artık çok kolay.
Piyasada birçok farklı model ve özellikte
mama sandalyesi görürsünüz. Hangi
mama sandalyesini alacağınızı aynı bebek arabalarında olduğu gibi sizin ve bebeğinizin ihtiyacına göre belirlemeniz gerekecek. Sadece yemek için kullanabileceğiniz sabit
mama sandalyeleri olduğu gibi
sırt ayarı,yükseklik ayarı, hareketli, müzikli mama sandalyeleri de vardır. Hatta pratik şekilde normal sandalyeye monte edilen küçük
portatif mama sandalyeleri de mevcuttur.
Mama sandalyesi alırken hangi özelliklerinin olmasına dikkat etmelisiniz? Mama sandalyesi alırken karar vermeniz için özelliklerinin ne işe yaradığını da bilmeniz gerekiyor. Sizin ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek özellikteki bir
mama sandalyesini bulabilmeniz için araştırmanız gerekiyor. Biz sizin için araştırdık ve
mama sandalyesi özelliklerini aşağıda listeledik.
•
Mama sandalyesinde emniyet kemer sistemi bebeğin güvenliği açısından olmazsa olmaz öneme sahiptir. Hareketli bebeklerin düşme riski yüksektir. Emniyet kemer sistemi bu riski ortadan kaldırır.
• Yükseklik ayarı yapılabilen
mama sandalyelerinde bebeğin boyunu masanıza veya oturduğunuz yere göre ayarlayabilir ve rahat bir şekilde yedirebilirsiniz.
•
Mama sandalyeleri evinizde çok yer kaplar. Bir de eviniz küçükse yer konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Mama sandalyeleri çoğunlukla katlanarak küçülür. Kullanımınız bittiğinde istediğiniz yere koyabilirsiniz.
•
Mama sandalyelerinin sırt bölümünün ayarlanabilir oluşu bebeğinize konfor sağlar. Bazı modellerin sırt kısmı tam yatar. Bebekler bazen karınları doyunca hemen uyurlar. Bebeğiniz uyuduğunda
mama sandalyesini yatırarak bebeği yerinden kımıldatmadan, uykusunu bölmeden uyumasını sağlarsınız.
•
Mama sandalyelerinin tekerlekleri sayesinde bebeğiniz içinde olsa bile rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Tekerlek olmayan modellerin ayak kısmı kaymaz tabandan yapılmıştır. Parke ve fayans üstünde kaymaması için ayak kısmının geniş olması
mama sandalyesinin rahatlıkla dengede durmasını sağlar.
• En çok dikkat etmeniz gereken konulardan bir tanesi de
mama sandalyesinin üretiminde kullanılan malzeme ve kumaşın zararlı kimyasallar, azo boya içermemesidir. Bebeğiniz gün içinde sık sık
mama sandalyesi ile temas edeceği için sağlıklı malzemelerden üretilen
mama sandalyeleri bebeğinizin gelişimi açısından önemlidir.
•
Mama sandalyesi en sık kirlenen eşyanız olacaktır. Bu yüzden kılıfının yıkanabilir ve kolay temizlenebilir olması hijyen açısından size kolaylık sağlayacaktır.
•
Mama sandalyesinin önündeki tepsi sayesinde bebeğiniz yemeğini kendi yeme alışkanlığı kazanacaktır. Yemeğini yedikten sonra tepsiyi çıkararak ister elde ister bulaşık makinesinde rahatlıkla yıkayarak temizleyebilirsiniz.
Mama sandalyeleri kaç yaşına kadar kullanılabilir? Bebekler 6 ayından itibaren
mama sandalyesine oturabilirler. Maksimum 15 kilograma kadar taşıma kapasitesi vardır. 3 yaşına kadar
mama sandalyesinde yemeklerini yiyebilirler.
Bebeklere Yemek Yeme Alışkanlığı Kazandırmanın Püf NoktalarıBeslenme alışkanlığı aileden öğrenilen bir alışkanlıktır. Beslenme alışkanlığı daha bebekken oluşur, farkında olmadan öğrenilir. Sizin nasıl bir beslenme alışkanlığınız varsa emin olun bebeklerinizin de aynı şekilde bir beslenme alışkanlığı olacaktır. Günümüzde ailelerin en çok muzdarip oldukları konu çocuklarının yemeği reddetmeleri, zor yemek yemeleri, oturarak yemek istememeleri gibi konulardır. Bebeğe yemek yedirmek bazı aileler için neredeyse işkence konumuna gelmiştir. Bebeklerimizin ilerleyen yaşlarında da sağlıklı bir birey olmalarını istiyorsak öncelikle sağlıklı bir yemek yeme alışkanlığı kazandırmamız gerektiğini unutmamalıyız.
Peki bebeklerimize bu alışkanlığı kazandırmak için neler yapabiliriz?Öncelikle bebeklerin sizinle aynı sofrada oturarak yemek yemeleri gerekir.
Mama sandalyeleri bu noktada size yardımcı olacak ürünlerdir. Yemek oturularak yenmesi gerekir. Çocuğu sofraya oturtma konusunda zorluk çekiyorsanız eğer sofranıza eğlenceli hale getirebilirsiniz. Sofrayı birlikte hazırlayabilirsiniz ya da bebeğinizin hoşuna gidecek yemek tabağı, çatal, kaşık vesaire alarak onun sofraya oturmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda sofranızda gerginlik oluyorsa, birbirinize tartışıyorsanız bebeğiniz o sofraya oturmak istemeyecektir. Sofrada mümkün olduğunca sakin bir şekilde çok fazla konuşmadan yemeğe odaklanarak yemeğinizi yemelisiniz. Unutmayın bebekleriniz sizin davranışlarınızı kopyalayacaklardır.
Sağlıklı beslenme alışkanlığı evde herkesin önem vermesi gereken bir kural olmalıdır. Gerek anne baba gerek bebeğe bakan kişilerin yediği yiyeceklerin önemi büyüktür. Bebek sizi sürekli abur cubur yerken ya da hamur işi tüketirken görüyorsa kendisi sebze yemek istemeyecektir. Bebeğin damak tadının oluşması size bağlıdır.
Ailelerin en çok yaptığı hatalardan bir tanesi de yeter ki bebeğim yemek yesin diyerek yemeğin sonunda çocuğa ödül vermeleri veya oyun oynayacaklarını söylemeleridir. Unutmayın ki yemek yemek bir oyun değil gereksinimdir. Çocuğun istenilen yemeye yemesini teşvik etmek için bir ödül ortaya koymak onun yemekle bağ kurmasının önüne geçer. Çocuğun büyüyebilmesi için sağlıklı yemekler yemesi gerektiğini özümsenmesi gerekir. Sürekli her yemeğin arkasından ödül geldiğinde çocuk yemeğe değil ödüle odaklanır ve yemek yeme alışkanlığını kazanamaz.
Aileler bebeklerine yemek yediremediklerin de ellerine telefon, tablet vererek ya da televizyon açarak bebeklerinin dikkatini dağıtıp ağzına yemek tıkıştırmaya çalışırlar. O anki tek düşünceleri bebeğin karnının doymasıdır. Ancak televizyon karşısında yemek yemek yine bebeğin yemekle olan bağını kurmasının önüne geçer. Televizyon karşısında yemek yiyen çocuk ne yediğinin farkına varamaz. Çocuğun dikkatinin merkezi çizgi film değil yemeği olmalıdır.
Gün içinde bebeğiniz her istediğinde ona abur cubur verirseniz eğer iştahı kapanacaktır. Bazı çocukların bir kraker yediğinde bile iştahları kapanır ve yemek yemek istemezler. Bebeğinize ara öğün vermek istediğinizde sağlıklı atıştırmalıklar sunmalısınız ve bu ara öğünlerin zamanını yemek zamanlarına göre ayarlamalısınız ki bebeğinizin iştahı yemek zamanında kapanmasın.
Anneler bebeklerini sürekli yedirmek isterler. Bebekleri yedikçe kendileri mutlu olurlar. Bebeğinizin ne yiyeceğini sizin karar vermeniz gerekir ancak ne kadar yiyeceğini bebeğinizin kendisi belirlemesi lazım. Bebeğinize istemediği halde zorla yemek yedirmeye çalıştığınızda ilerleyen yaşlarında bazı psikolojik sıkıntıların çıkma ihtimali çok yüksek olacaktır. Bastırılmış duygular sonradan patlak verebilir. O yüzden bebekleriniz yemek yemeyi reddettiğinde onlara biraz müsaade etmelisiniz. Acıktıklarında mutlaka yiyeceklerdir. Hastalık durumlarında bebeklerin iştahı kesilebilir, daha az yemek yerler. Bebeği zorlamadan miktarını kontrol ederek beslenmelisiniz.
Bebeklerinize yiyecekleri ayrı ayrı tattırmanız damak zevklerinin oluşmasını sağlar. Yumurtayı, peyniri, sütü, sebzeyi ve meyveyi birbirine karıştırmadan ayrı ayrı tattırmak, bebeklerin besinleri tanıyarak tercih etmelerini kolaylaştırır.
Mama sandalyeleri ile bebeklerinizin yemek yemesi artık çok kolay.
Mama sandalyeleri zengin tasarımlarıyla
besikte.com da