Tatlandırıcılar
Tatlandırıcılar günlük yaşamda kullandığımız, şekerin yerine geçen şekerden daha az tatlı olan kimyasal ürünlerdir. Tatlandırıcılar doğal ve yapay tatlandırıcılar olarak ikiye ayrılır. Önceleri daha az şeker içerdikleri için sadece diyabet hastalarının kullandığı tatlandırıcılar günümüzde kilo vermek, diş çürüklerini azaltmak, kalori alımını kısıtlamak isteyen kimseler tarafından da rağbet görmeye başlamıştır.
Tatlandırıcılar, düşük kalorili içecekler, sakızlar, jelatinler, pudingler, bazı yoğurtlar, vitamin ve öksürük şurupları da kullanılıyor. Kolorisi düşük olduğu için şişmanlık ve diyabetin kontrolünde de kullanılıyor. Tatlandırıcıların insan sağlığı üzerinde etkileri farklı görüşleri ortaya çıkmıştır. Kimi bilim adamları tatlandırıcıların sağlığa zararı olmadığını savunurken kimi bilim adamları da tatlandırıcılar insan vücudunun şeker gibi algıladığını ve çeşitli zararları olduğunu savunmuştur.
Pek çok bilim insanı tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve Avrupa Gıda Güvenliği Kurulu (EFSA) tarafından tatlandırıcıların insanlar için güvenli olduğu kararına varıldı. Tatlandırıcılar sadece erişkinler için değil, bebekler, çocuklar ve hamile kadınlar için de güvenli kabul ediliyor. 1965 yılında keşfedilen ve kullanımı Birleşik Devletler Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından 1981 yılında onaylanan aspartamın yiyecek ve içecek ürünlerinde kullanılmasına tüm dünyada 100′den fazla ülkede izin verilmiştir. Birleşik Devletler Gıda ve İlaç İdaresi’ne ek olarak, Aspartamın güvenliği konusundaki araştırmalar gözden geçirilmiş ve tatlandırıcının, tüm dünyada, aralarında FAO/WHO Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA), Avrupa Gıda Güvenlik Kurumu (EFSA) ve Agence Française de Sécurité Sanitaire des Aliments (Fransız Gıda Güvenlik Dairesi – AFSSA) de bulunan diğer düzenleyici organlar tarafından güvenli olduğuna karar verilmiştir.(MEDER, mesrubatcılar. org)
En çok tercih edilen tatlandırıcılar,
Aspartam
Sakarin
Asesulfam k
Suklaroz
Stevia