Vitamin ve Balık Yağları
Vitaminler vücudumuzun hayati fonksiyonlarında görev alır. iki çeşide ayrılırlar. Suda çözünenler ve yağda çözünenler. Yağda çözünen vitaminler A D E K vitaminleridir. Bir de suda çözünen ve vücudumuzda depolanmayan vitaminler vardır ki bunları günlük olarak gıdalarla alamalıyız. Çeşitli ve yeterli beslenemeyenler de vitaminlerin eksiklikleri ile görülen önemli hastalıklar oluşur. Beslenme ile alamadığımız vitaminleri kaliteli besin destek ürünleri ile alabiliriz. Aldığımız vitaminleri vücudumuzun kullanabilmesi ve vücudumuzda sağlıklı biyokimyasal tepkimelerin oluşması için güneş ışınları, yeterli oksijen, doğru ve yeterli nefes almak çok önemlidir. Bebek ve çocuklarımız için de vücutlarında eksik olan bazı vitamin ve mineralleri gıda takviyesi olarak vermemiz gerekebilir. Bu noktada bebeklerimiz için güvenli olan bitkisel gıda takviyelerinden destek alabiliriz.
Balık yağları Omega 3 kaynaklarındandır. Omega 3 ile ilgili bilgi vermek gerekirse bir yağ asididir ve sinir iletimi başta olmak üzere vücut için en elzem Omega çeşididir. Diğerleri Omega 6 ve Omega 9 dur. Omega 6 ayçiçek ve mısır yağlarında varken Omega 9 zeytin ve fındık yağında yüksek oranda bulunur. Çok eskiden insan vücudundaki Omega 3 oranı 1/2 iken bugün 1/30 lara gerilemiştir. Omega 3 bazı bitkisel kaynaklarda bulunur. Örneğin semiz otu, ceviz gibi fakat yalnızca bu kaynaklar yeterli Omega 3 almamızı sağlayamaz. Balık yağında Epa ve DHAolmak üzere iki temel Omega 3 yağ asidi vardır. DHA beynin normal gelişimi ile göz ve sinir sistemimizin gelişimine yardımcı olur. Balık yağı balığın vücudundan (Fish Bady Oil) ve karaciğerinden(Cod Liver Oil) elde edilebilir. Karaciğerlerden elde edilen balık yağlarında A ve D vitaminleri de bolca bulunduğundan kışın bu tür balık yağları tercih edilirken yazın diğerlerinin tercih edilmesinde fayda vardır. Hamilelikte D vitamini içermeyen balık yağları tercih edilmelidir. A ve D vitamininin optimum yani en ideal seviyede olduğu morina balığı karaciğeri, uygun balık yağı için iyidir. Balık yağlarının bazılarına bozulmalarını engellemek için E vitamini eklenmiştir. Balık yağlarındaki EPA bedeni daha sağlıklı kılarken DHA zihni besler. Tavsiye edilen en düşük doz 500 miligram Omega 3 iken ideal doz 1000 miligram Omega 3'dür. 500 miligram balık yağı 500 miligram Omega 3 değildir. Ambalaj veya açıklamalar dikkatlice okunmalıdır.
Yeşilliklerde fazlaca Omega 3 bulunur. Eskiden doğal yayılan hayvanın et ve sütü ile Omega 3 alabiliyorken şimdi küspe mısır ve benzeri ile beslenen hayvanların et ve sütü ile Omega 3 alamıyoruz. Balıkların Omega 3 bakımından zengin olma nedeni yosunla veya yosun tüketen küçük balıklarla beslenmelidir. Kültür balıkları Omega 3 içermez. Büyük balıklar ağır metallere yakın derinlikte yüzüklerinden dip balıkları tüketmek sakıncalıdır. Hamsi, istavrit, lüfer gibi balıklar tüketilebilir. Omega 3 hücre zarını kaplayarak elastikiyet için damar hücrelerine elastiklik katar ve kan dolaşımını kolaylaştırır. Pıhtılaşma, kalp krizi riski azalır. Tansiyon dengelenir. Balık yağının kan cıvıtma özelliği olduğu için cerrahi operasyon ve diş çekimi gibi durumlarda balık yağı 1 hafta önce kesilmelidir.
Hamile ve emziren bayanların Omega 3 tüketimi oldukça önemlidir. Bebeğin beyin ve kemik gelişimi için Omega 3 e mutlaka ihtiyaç vardır. Bebeklik döneminden yetişkinlik dönemine kadar herkesin Omega 3 takviyesi alması doktorlar tarafından tavsiye edilir. Bebek ve çocuklara Omega 3 yağ asitlerini içirmek biraz zor olduğu için onların içebileceği şekilde aromalar verilerek şekiller oluşturularak Omega 3 ler üretilmeye başlanmıştır. Çocuklara ilginç gelen jelibon şeklindeki Omega 3 ler ve vitaminler onların alımını kolaylaştırmıştır. Kapsül şeklinde olan vitamin ve Omega 3 olduğu gibi şurup şeklinde olan vitamin ve Omega 3 lerde mevcuttur.